5. října 2016

Serafína - Dračí posel

Vítejte u nové knižní recenze!

Fantasy knihy mám opravdu ráda. Proto při výběru knihy jsem šáhla právě po této. Chtěla jsem nějakou knihu, která je možno jednodílná. Ovšem i když jsem si četla všechny informace, vybrala jsem druhý díl série Serafína (a zjistila to až doma). Kupodivu jsem se ale rychle začetla a první díl nebyl potřeba. Jaký je můj názor tedy na tuto knihu?


Název: Serafína - Dračí posel
Autorka: Rachel Hartman
Počet stran: 432
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Království Gored: země, ve které po dlouhá desetiletí žili lidé a draci v křehkém míru. Rovnováha ale byla narušena, a hrozí válka. Draci po čtyřiceti letech vycházejí z ústraní a jsou připraveni převzít vládu nad světem. Serafína - napůl člověk, napůl drak - je jednou z mála, kdo rozumí uvažování draků i lidí a kdo by mohl pomoci válku zastavit. Vydává se proto na cestu do sousedních zemí, aby našla další polodraky. Věří, že jejich společné úsilí dokáže vyvolat mocnou magii, s jejíž pomocí bude možné nemilosrdné draky porazit.Dokáže ale Serafína vzdorovat všem nástrahám, které ji na cestě čekají? Ubrání se tajemnému polodrakovi, který dokáže vstupovat do lidských myslí a ovládat je? Vzdá se svých jedinečných schopností a zachrání si život, nebo přijme výzvu osudu a postaví se nebezpečné budoucnosti čelem?

O autorce: Rachel Hartmanová se narodila v Kentucky, žila však na řadě různých míst včetně Chicaga, Filadelfie, St. Louis, Anglie a Japonska. Má bakalářský titul z literární komparatistiky, myslí si ale, že by měla mít spíš titul z literární srandistiky, protože její bakalářská práce se jmenovala \"Paradox a parodie v Donu Quijotovi a Lúkianových satirách\". Ve vysokoškolském studiu dále nepokračovala a raději šla kreslit komiksy. Nyní žije ve Vancouveru se svou rodinou.


Knihy by se dala rozdělit na dvě části: hledání a vlastní boj. Serafína věří, že sjednotí všechny polodraky a s pomocí nich zastaví válku. Ovšem je to tak jednoduché? Serafína tedy vyráží hledat své bratry a sestry, aby jí pomohli.

Serafína je osobnost sama o sobě, kterou by jste mohli přirovnat k ostatním hrdinkám většiny fantasy. Schopná vše obětovat pro přátele, zničená uvnitř, trpí zakázanou láskou. Kdyby neměla vlastnosti, které má každá hrdinka každé fantasy, byla by zajímavější. Krom toho, v některých pasážích jsem absolutně nechápala, proč jednala tak, jak jednala.

Naštěstí ale v knize byli i jiné postavy. Jako samotní polodrakové, zvaní itisiáři. S několika jsme se seznámili hned ze začátku. První byl dvanáctiletý chlapec Abdo, jenž nemluvil. Ale ouha, mluvil, ale pouze v hlavě daného člověka. Své myšlenky vám dával, takže jste ho v hlavně dokonale slyšeli. Abdo je neobyčejně silná osobnost, která Serafíně v mnoha ohledech pomohla. Díky němu to celé hned "nepokonila", jak bych řekla já.

Dáma Okra byla kapitolou sama o sobě. Nepříjemná a až moc upřímná. Ovšem srdce ze zlata, i když by to nikdy nepřiznala. Nechala u sebe itisiáry, aby tam měli útočiště, dokud (nebo kdyby) Serafína nesjednotí a nepřivede všechny. Zrovna moc nadšená z toho nebyla, ale má přece srdce ze zlata, ne?

Co se týká ostatních itisiárů, jako je Blanka, Brasidas, Camba, Floxia, Gaios, Gelina, Gianno Patto, Ingar, Lars, Neduard, Od Frederika, Pandowny, Jannoula a Paulos Pende, každá měla neuvěřitelně promyšlenou osobnost. Více nežli hlavní hrdinka. A právě tím bych nazvala kouzlo této knihy.

Některé jsem si zapamatovala více, některé méně. Zajímavá je ale též hlavní záporná hrdinka, jedna z itisiárů, velkolepá a jak sama říkala, svatá a osvícená Jannoula (nazvala bych ji jinak, ale nebudeme sprostí, že ano?). Tato osobnost byla dokonalá záporná postava. Na pohled hodná, jenže ze zrady mnoha lidí a nakonec i největší přítelkyně, kterou kdy měla, se z ní stala osoba, co není spokojená sama se sebou a jen se zmítá ve světě kolem sebe. Má jediný cíl: zničit vše, co nesnáší a ublížit bývalé přítelkyni.

Bylo zvláštní, že z této postavy byli všichni dokonale učarováni. Dokonce učaruje i čtenáře, protože chudák čtenář neví, zda jí nesnášet nebo mu jí má být líto (mě se tyto stavy střídali, ale více jsem se přiklonila vždy k první variantě). Nevím, zda byl toto záměr autorky, ale rozhodně je to příjemný vedlejší efekt, který čtenáře vtahuje lépe do děje.


Když opustíme itisiáry, neméně zajímavé byli draci. Ať už skvělá a dokonalá Ester, nebo mladá, nezkušená, ovšem houževnatá Brisi. Na tyto části s nimi jsem se těšila a nezklamali mě, absolutně ne.

Když bych ale měla polemizovat o každé postavě zvlášt, bylo by to opravdu na dlouho. Troufám si říct, že hlavní hrdinka se autorce nepovelda vůbec, zato to ale vylepšila vedlejšími postavami, které byli neobyčejně propracované.

Ovšem byla jsem celkem rozpačitá z prostředí. Zámky a vzápětí stroje? Nedokázala jsem si představit okolí krajinu, ani to, jak ten svět vlastně funguje.

I této knize se nevyhla určitá politika a tak jste se ocitli mezi dvěma armádami: Starým řádem a Věrnými. Upřímně, nějak jsem tyto armády nechápala, protože byli neobyčejně těžce pro mě vysvětleni, že jsem raději vzdala snahu tomu porozumět a raději jsem se věnovala postavám a ději, než abych se snažila pochopit něco, co v zásadě pro mě pak ani v příběhu nemělo žádný smysl.

Když to shrnu, na to, že jsem udělala tu chybu, že jsem si o knize nezjistila více a vzala si druhý díl, tak myslím, že to bylo velice pěkné čtení. Nevím, zda šáhnu i po prvním díle, protože jsem celkem většinu věcí velice dobře chápala. Ovšem určitě neovládnu zvědavost a po prvním díle dříve nebo později určitě šáhnu. Kniha byla velice poutavá jak dějem, tak neuvěřitelně propracovanými postavami, které mě v knize uchvátili nejvíce. Když bych měla knihu hodnotit hvězdičkami, dostala by díky občasným nesouvistem a málo zajímavé hlavní hrdince 4 hvězdičk z 5.
Znáte tuto knihu? Máte rádi draky a knihy o nich?

2 komentáře:

Děkuji za každý komentář!